Olite, de wijnhoofdstad van Navarra!

Olite ligt in Navarra, boven in Spanje. Toen de romeinen heersten in Olite diende het dorp als vesting. De muren dienden later als bescherming. Om het dorp heen zijn ook ruïnes van romeinse villa’s teruggevonden.

Het plein van het dorp heeft Plaza de los Teobaldo. Dit plein is beplant met bomen en de belangrijkste bezienswaardigheden van Olite liggen aan dit plein. De architect Francisco Manga da Beloqui kreeg de opdracht het plein wat te moderniseren en dat heeft hij gedaan door middel van natuurstenen. Het past uitstekend in het decor!

Er staat een prachtig kasteel in Navarra wat ooit echt is bewoond door koningen en koninginnen. Het is een prachtig middeleeuw kasteel wat zeer goede bewaard is gebleven en nog steeds het decor is van festivals in augustus.  Het is trouwens zelfs in geheel Europa, 1 van de meest luxueuze middeleeuwse kastelen. Vanaf de torens van het kasteel heb je vanzelfsprekend een prachtig uitzicht over het dorpje en de omgeving! In het oude deel zit nu een hotel.  Het nieuwe deel is gebouwd in opdracht van Karel de derde, vandaar dat het in Franse gotische stijl gebouwd is. Het geeft natuurlijk een onvergetelijke ervaring als je 1 of meer nachten in het hotel bivakkeert. Je waant je helemaal  in een sprookje.

Natuurlijk is er in Olite een wijnmuseum te vinden. Dit wijnmuseum is gevestigd in een 17e -eeuws paleis. Het hele proces wordt uitgelegd van de wijnstok en de druiven totdat het wijn is. Er is ook een wijnkelder, hier kun je praktisch wijnproeven leren aan de hand van geuren en snoepjes. Deze wijnkelder diende ook echt als de wijnkelder van het paleis. Erg leuk om een kijkje te nemen als je toch in Olite bent! Ook in de omgeving van Olite zijn volop wijngaarden te vinden.

Je kunt natuurlijk ook echt wijn gaan proeven in de wijnmakerij van Olite! Dus als je een wijnliefhebber bent en je bent in de buurt van Olite. Neem zeker even de gelegenheid om Olite te bezoeken! In september is er het wijnoogstfeest, dus erg leuk om Olite dan te bezoeken.

Verder is zijn er 2 prachtige middeleeuwse kerken in Olite die je kunt bezichtigen. Je hebt de Santa Maria de Real en de San Pedro. De San Pedro uit de 12e eeuw is de oudste kerk in Olite met romeinse details, zoals de gevel en de kloostergang. De Santa Maria stamt uit de 13e eeuw en bezit een hoofdportaal met prachtige beelden. Ook is er een retabel uit de 16e eeuw.

Als je je in de middeleeuwen wilt wanen en van wijn houdt kun je Olite absoluut niet negeren! Er liggen nog meer van die prachtige dorpen in de buurt van Olite, dus je kunt er voor kiezen om een reisje te maken door Nevarra om deze dorpjes te kunnen bewonderen. De omgeving is prachtig en de dorpjes hebben allemaal iets sprookjesachtig. Zeker als je niet van de drukte van de stad houdt is Olite een aanrader!