Museo del Prado het grootste en beroemdste kunstmuseum van Spanje!

De geschiedenis van Museo del Prado

Karel III gaf in 1785 het bevel aan architect Juan de Villanueva om een gebouw te bouwen. Het doel hiervan was het gebouw te gebruiken als vestiging van het kabinet. Het duurde niet lang of het gebouw werd gebruikt als nationaal museum. Al snel kreeg het museum de naam Museo del Prado. Vanaf 19 november 1819 is het museum toegankelijk voor publiek.

 In 1936 begonnen ze langzaam werken naar Valencia te brengen in verband met de oorlog. Vanuit Valencia gingen ze naar Barcelona en Figueres. En in 1939, ten tijde van de oorlog werden de werken vanuit het museum geëvacueerd naar Frankrijk. Dit gebeurde in 6 dagen. Er moest 2 dagen gestopt worden, omdat de omgeving gebombardeerd werd door Franco. De kunstwerken werden vervoerd in 71 kleine vrachtwagens. Toen het gevaar geweken was keerden de werken terug in mei / juni 1939. Met uitzondering van een collectie die tentoongesteld werd in Geneve van juni tot september. Deze tentoonstelling was een ongekend succes, maar toen kwam het volgende gevaar om de hoek kijken. De tweede wereldoorlog brak uit! In september werden de werken op de trein naar Spanje gezet. Deze trein reed in het donker naar Spanje zonder enig licht op te steken. Ze waren bang gebombardeerd te worden door de Duitsers. En het lukte hen de werken veilig terug te brengen naar Spanje. De trein kwam veilig aan op 9 september 1939. Door internationale hulp zijn de kunstwerken dus gespaard gebleven.

Het Museo del Prado is later nog uitgebreid door er bijgebouwen bij te betrekken. Het Jerónimos klooster is nu ook omgebouwd tot onderdeel van het Museo del Prado. Het museum is nu het grootste en beroemdste kunstmuseum van Spanje. Het behoord zelfs tussen de grootste en beroemdste kunstmusea ter wereld!

Algemene informatie over Museao del Prado

De oppervlakte van het museum bestaat uit 45.000 m2. Er zijn ruim 8.600 schilderijen tentoongesteld en 5.000 tekeningen, 2.000 prenten, 700 beelden, 1.000 munten en medailles en 2.000 voorwerpen toegepaste kunst. Alle werken zijn uit de 14e tot 19e eeuw. Het museum is gewijd aan Diego Velázquez. Zijn standbeeld staat voor het museum en de grootste zaal van het museum is aan hem gewijd. Daar is zijn schilderij Las Meninas het middelpunt!

Leuke feitjes over Museo del Prado

Omdat er in de zomer zoveel Engels sprekende komen hebben ze in juli en augustus een Engelstalige toer langs de belangrijkste werken van het museum.  Dit is op vrijdag om 11 uur en je moet wel 15 minuten van tevoren aanwezig zijn. Er kunnen max. 25 mensen in een groep. En dit jaar bestaat het museum 200 jaar, dus dat gaat zeker gevierd worden. Er wordt herdacht dat het zo bijzonder is dat de kunstwerken het 200 jaar overleefd hebben en hoe dat gebeurd is! Als je op 19 november in de buurt bent, dan ben je dus een bezoeker van een precies 200 jaar oud kunstmuseum!