Gipuzkoa, de kleinste provincie van Spanje

Algemene informatie over Gipuzkoa

Gipuzkoa is een kleine provincie, de kleinste van Spanje, in het noorden van Spanje. De provincie ligt de zelfstandige regio Baskenland. De hoofdstad van deze provincie is Donostia – San Sebastian. Vroeger was dat Tolosa. De provincie heeft ruim 700.000 inwoners en bestaat uit 7 comarca’s die weer uit 80 gemeenten bestaan. De meeste inwoners wonen in Donostia – San Sebastian, namelijk 200.000. Donostia – San Sebastian wordt graag bezocht door ‘rijke’ mensen die hun dure jacht aanleggen in de haven van San Sebastian. De belangrijkste steden, buiten de hoofdstad, van Gipuzkoa zijn: Irrun, Arrasate, Errenteria, Zarautz, Hondarribia, Pasaia, Tolosa, Beasain, Eibar, Oñati.

Bezienswaardigheden in Gipuzkoa

Natuurlijk zijn de stranden van Gipuzkoa geliefd en staan ze zeer bekend om lekker te zonnebaden of te surfen en dergelijke! De mensen die niet van de hele erge hitte houden komen hier graag, want het zomerse klimaat is hier wat beter uit te houden. De Urgull is een heuvel aan de rand van de oceaan bij San Sebastian. Vanaf deze heuvel heb je een prachtig uitzicht over de oceaan en de stad. Er staat een kerkje op de top van de heuvel. De heuvel is 123 m. hoog, dus is goed te beklimmen. Het is in ieder geval de moeite waard! Het kasteel Miramar ligt pal aan de zee en er is tegenwoordig een universiteit gevestigd. De ligging is prachtig en het kasteel bezit een prachtige tuin met een uitzicht over La Concha Bay. De tuin is open voor publiek. Er zijn 3 sculpturen te vinden in San Sebastian aan de kust die per stuk 10 ton wegen. Ze zijn uitgehouwen uit natuurlijke rotsen. Ze heten in het Nederlands vertaald “de kam van de wind”.

Het San Telmo museum is te vinden aan de voet van de Urgull. In dit museum is Baskische kunst te vinden en is gevestigd in een oud klooster. Naast de vaste collectie zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen te vinden. Heel interessant om met een bezoekje te vereren! 

De kathedraal van San Sebastian is absoluut imposant en prachtig! Het is het grootste religieuze gebouw in Gipuzkoa. Het is aan het eind van de 19e eeuw gebouwd en de koninklijke familie heeft de eerste steen gelegd. 

Bijzonderheden over Gipuzkoa

De culinaire cultuur van Gipuzkoa staat erg bekend. Grappig is dat vaak de mannen koken en zelfs wel 6 keer per dag! De meeste Michelinsterren zijn te vinden in Baskenland. San Sebastian heeft zelfs 16 Michelinsterren en veel beroemde chef koks zijn hier begonnen. Ook staat Gipuzkoa bekend bij de surfers. Er staat een goede, sterke wind om te surfen en er zijn natuurlijke windtunnels. De surfers komen van heinde en verre! Er is zelfs een hele wijk waar de jeugdige surfers eten en drinken, de wijk Gros. Hier is het allemaal ook wat goedkoper. De wijk ligt achter het populaire strand, Zurriola.

Gipuzkoa is een provincie waar weinig mensen van gehoord hebben, maar het is absoluut een bijzonder stukje van Spanje om te bezoeken!