Bekende Spaanse architecten. Deel 3: Cruz y Ortiz Arquitectos

Algemene informatie over de architecten

Antonio Cruz Villalón werd geboren in Sevilla in 1948. Antonio Cortiz Garcóa werd een jaar eerder geboren in dezelfde stad. In 1971 studeerde hij af in Madrid als architect. Ortiz studeerde aan dezelfde school en studeerde in 1974 af. Ortiz werkte een tijdje samen met Ricardo Aroca en Rafael Moneo. Het bureau Cruz y Ortez werd opgericht in 1971, terwijl anderen zeggen 1974. Ook gaven ze les op hogescholen en universiteiten. Ze houden van tijdloos, natuurlijke materialen en cultuur. Ze zijn niet gevoelig voor mode en houden zich vast aan het tijdloze. Van de Spaanse ontwerpers hebben zij de meeste ontwerpen in Nederland. In 2001 werd hun ontwerp bij een prijsvraag voor de uitbreiding van het Rijksmuseum uitgekozen. Nadat ze de verbouwing van het Rijksmuseum in Amsterdam `gewonnen´ hadden, hebben ze in 2002 een bureau opgericht in Amsterdam. Volgens het duo moet in het ontwerp de constructie en het praktische ervan volledig samenvallen. Ze laten het origineel in hun waarde en spelen daar op in en dat maakt hen zo uniek!

Informatie over de ontwerpen

Ze hebben veel woonbouwprojecten op zich genomen en verbouwd, maar ook gebouwen op zich. Zo hebben zij bv. het  Santa Justa treinstation in Sevilla ontworpen. Het Spaans cultureel instituut in Lissabon, het sportstadion in Madrid en het havengebouw in Cádiz. Het gaat vaak op grote projecten over langere tijd en ze staan er ook om bekend dat ze dat prima aankunnen. In Nederland kregen ze in 1993 voeten aan de grond en hebben ze de woningen op het Java eiland in Amsterdam ontworpen. Daarna het woningbouwproject Patio Sevilla in Maastricht ontworpen, en ze hebben gerenoveerd in het publieke deel van  Hotel Ambassade in Maastricht. Waar ze in Nederland mee bekend zijn geworden is de renovatie en verbouwing van de Philipsvleugel van het Rijksmuseum en later de uitbreiding van het Rijksmuseum. Ze hebben in de Leidsche Rijn de gebouwblokken Phoenix, Richmond en Rossfeld ontworpen, en ze hebben de toren Sevilla in Diemen en de gevel van het kantoor Oracle ontworpen. Ook zijn ze bezig met het Thermae Palace in Oostende. Blijkbaar houden de Nederlanders van hun stijl, want anders zouden ze niet zo veel opdrachten krijgen in Nederland. Hun stijl is niet heel ´outgoing´, tijdloos, en natuurlijk en dat past wel bij Nederland.

Feitjes over de architecten en de ontwerpen

In 2017 vierde het Nederlandse bureau hun 15 jarige bestaan. Cruz en Ortiz werken daar samen met Muriel Huisman. Ze zijn gevraagd om mee te doen aan de prijsvraag voor het Amsterdamse Museum. Dit duo kent doorzettingsvermogen en als ze zich ergens in vastbijten dan laten ze niet meer los. Bij het Rijksmuseum hebben ze het niet makkelijk gehad, want ze hebben moeten dealen met 3 directeuren en projectmanagers. Het budget werd flink overschrijd en er was ook nog eens een vertraging van 5 jaar! Maar ze hebben het voor elkaar gekregen, ze hebben hun originele ontwerp neergezet!