Bekende Spaanse architecten. Deel 2: Rafael Moneo

Algemene informatie over de architect

José Rafael Moneo Vallés werd geboren op 9 mei 1937 in Tudela. Hij hield van filosofie en schilderen, maar hij sloeg uiteindelijk het pad van de architectuur in, omdat zijn vader daarin geïnteresseerd was. In 1961 studeerde hij af aan de Technische Universiteit. Als student werkte hij voor Francisco Javier Sáenz de Oíza. Nadat hij afgestudeerd was ging hij werken voor een Deense architect Jørn Utzon. Ook geeft hij les op hogescholen en universiteiten. In 1962 keert hij terug naar Spanje waar hij een wedstrijd wint. Hij wint een beurs, als architect, op de Spaanse Academie in Rome. Met zijn bruid, een dochter van de architect Luis Feduchi, vertrekt hij naar Rome. Deze 2 jaar zijn fundamenteel voor zijn carrière, aldus Moneo. Hij kreeg 3 dochters. Vanaf 1973 heeft hij zijn eigen architectenbureau. Hij won 5 prijzen waaronder de Pritzker Prize in 1996. Moneo vindt het belangrijk dat gebouwen in hun omgeving passen, dus hij kijkt naar de locatie, de geschiedenis en de functie. Zijn ontwerpersstijl heeft iets wiskundigs vanwege de rechte lijnen, blokjes en parallellen.

Informatie over de ontwerpen

Bekende ontwerpen van Moneo zijn het Museo Nacional de Arte Romano in Mérida. Het station Atocha in Madrid, het vliegveld San Pablo in Sevilla, Museo de la Ciencia in Vallodid en de aanbouw van Museo del Prado in Madrid. Ook in het buitenland zijn er bekende ontwerpen te vinden, zoals het Museum of Fine Arts in Houston, het Moderna museet in Stockholm, en de Cathedral de Nuestra Señora de Los Ángeles in Los Angelos. Ook in Nederland heeft Moneo zijn sporen achtergelaten. Hij sprak in 1993 tijdens een eredoctoraat aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Ook heeft de Campusbibliotheek Arenberg in Heverlee ontworpen (opdracht van de Katholieke Universiteit van Leuven).

Feitjes over de architect en de ontwerpen

Moneo kreeg vooral zijn opdrachten, zoals het Museo Nacional de Arte en de bibliotheek in Leuven vanwege de geschiedenis van de plek. Moneo staat erom bekend dat hij bij zijn ontwerpen rekening houd met de geschiedenis van de plek. Hij vindt het vreselijk als een ontwerp niet in de omgeving past. Bv. de bibliotheek in Heverlee was van oorsprong een Celestijnenklooster wat bij het kasteel er vlakbij hoorde. Het is dus niet verwonderlijk dat Moneo de prijs won, want dat is zijn specialiteit!

Tegenwoordig werkt hij samen met zijn dochter Belén. Ze staan samen voor de creatie van tijdloze ontwerpen. Ze vinden dat ontwerpen de tand des tijds moet kunnen doorstaan. Dus niet dat we steeds gebouwen afbreken en weer opbouwen. Een gebouw moet staan en dat staat er voor altijd! We zullen zien of Belén het stokje van haar vader over zal gaan nemen, want haar vader is intussen een oude man! Zal ze net zo succesvol worden als haar vader? Ze werkt tegenwoordig samen met Jeff Brock, want ze hebben dezelfde filosofie.  Ze hebben samen de MoneoBrock studio in Madrid en zijn goed op weg net zo beroemd te worden als papa!