Baskenland, een landje binnen eigen land.

Algemene informatie over Baskenland

Baskenland is een autonome regio in het noorden van Spanje. De hoofdstad van deze regio is Vitoria –  Gasteiz. De grootste stad die de regio bezit daarentegen is Bilbao. Het historische, culturele, taalkundige en etnische aspect gaat veel verder dan de regio. Ook Navarra en het Franse Baskenland vallen daaronder. In Baskenland worden er 2 talen gesproken, nl. Spaans en Baskisch. De autonome regio Baskenland is onderverdeeld in 3 provincies: Álava, Gipuzkoa en Biskaje. De Basken zijn de hele geschiedenis door altijd al autonoom geweest. Ze hebben ooit geprobeerd Navarra bij Baskenland te trekken, maar dat heeft Navarra niet gedaan. Er wonen ruim 2 miljoen mensen in Baskenland, dus dat is heel wat! Met name de grote steden zijn dichtbevolkt.

Bijzondere bezienswaardigheden in Baskenland

De meest belangrijke bezienswaardigheid is natuurlijk het Guggenheimmuseum in Bilbao. Zo zijn er nog meer musea die je kunt bezoeken in Bilbao. Verder is er de Santiagokathedraal in Bilbao. Deze is in 1300 gebouwd in 15e eeuwse gotieke stijl. Het is pas een kathedraal sinds 1950, dus dat is nog niet zo lang.

De stierenrennen in Pamplona zijn een bijzondere gebeurtenis van 6 tot 14 juli. Een gevaarlijke sport, maar op en top Spaans. Toch bijzonder om een mee te maken of in ieder geval van een afstandje te aanschouwen.

Ook San Sebastian is een mooie stad om met een bezoekje te vereren. Hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en de oceaan vanaf een heuvel. Er staan een imposant Jezusbeeld op een heuvel in San Sebastian vanwaar je dit prachtige uitzicht hebt.

Er zijn in Baskenland prachtige natuurgebieden en grotten met prehistorische schilderingen. Prachtig om rond te lopen en alles er in je op te nemen. De natuur in Baskenland is prachtig!

Het jaarlijkse jazzfestival vindt plaats in San Sebastian en Vitoria. Ook dit wordt in juli gehouden. Juli is dus een goede maand om naar Baskenland te gaan.

In San Sebastian is strand met ‘status’ te vinden. Hier zijn veel rijke mensen te vinden die met hun jacht aankomen in San Sebastian.

Ook is de grootste stad Bilbao natuurlijk prima te bezoeken!

Leukje weetjes over Baskenland

Een kwart van de Basken spreekt nog Baskisch en het lijkt totaal niet op Spaan of Frans. Het is een taal op zich en het is onduidelijk waar het vandaan komt. De Basken zijn heel nationalistisch en zien zichzelf echt als autonoom. Ook proberen ze alle Basken bij elkaar te trekken in 1 regio. Ze willen graag een aparte staat. Dus je kan je beter politiek niet uitlaten als je vrienden wilt blijven met de Basken.

Vis speelt een belangrijke rol in de culinaire wereld van de Basken. Sowieso staan de Basken culinair hoog op de lat!

Het klimaat in Baskenland lijkt wat meer op het Nederlandse klimaat, dus degenen die niet van warmte houden kunnen prima vertoeven in Baskenland.

De Basken doen aan de pelota vasca, een soort handbal. Ze staan daarom ook bekend, dus als je sportief bent zeker eens uitproberen.