A Coruña, de meest noordwestelijke stad van Spanje!

Algemene informatie

Deze stad ligt in het uiterst noordwestelijke puntje van Spanje. A Coruña is niet de hoofdstad van Galicië, want dat is Santiago de Compostella. Maar wel de hoofdstad van de gelijk genaamde provincie. De visserij speelt een belangrijke rol in deze stad.

De naam komt komt van Crunia, zoals de Romeinen het noemden. Het ging op een gegeven moment naar La Crunia naar La Coruña. En zo noemen de Spanjaarden de stad nog steeds, ondanks dat het nu officieel A Coruña heet.

De ‘s zomers zijn voor Spaanse begrippen frisjes en de winters mild. Er heerst een echt zeeklimaat em er valt de meeste regen van de steden in Spanje.

De stad is helaas 3 keer getroffen door een olieramp, doordat olie gelekt werd in de oceaan door schepen. Deze olie kwam op de kust terecht en bevuilde het water.

De geschiedenis

De Keltische Ártabros waren de eerste bewoners van A Coruña, zoals voor heel Spanje en Portugal gold. Daarna kwamen de Romeinen en toen Julius Caesar in Brigantium (de toenmalige naam), terecht kwam groeide de stad uit tot een belangrijke haven. Er werd een vuurtoren gebouwd en dat is de enige die je ter wereld zult vinden die helemaal in zijn geheel te zien is. In de middeleeuwen kwam de stad in de handen van de Moren, maar de Moren hielden het er niet langer dan een paar maanden uit, want de Galiciërs verzetten zich flink. En uiteindelijk kreeg de stad haar eigen stadsrechten en regeerden de Spanjaarden er.

De stad speelde een belangrijke rol in de Nieuwe Wereld. De stad heeft later deelgenomen aan een oorlog met Engeland en daarna met Frankrijk. En heeft zich goed verdedigd en standgehouden. Er zijn nog herinneringen aan die tijd in de stad terug te vinden.

De stad in intussen flink gemoderniseerd en gerenoveerd. Er zijn allerlei nieuwe woningen gebouwd en het is nu een stad met oude en nieuwe gebouwen. Herinneringen aan het oude gemengd met hoop voor de toekomst.

Bezienswaardigheden

Heel bijzonder is om de vuurtoren te bezoeken waar ik het al eerder over had. Deze staat op het meest noordwestelijke stukje van de stad en is nog helemaal te bekijken, de oudst functionerende Romeinse vuurtoren.

Voor de modeliefhebbers onder ons, de Zara is geboren in deze stad. De moederwinkel is nog steeds in deze stad te vinden aan de Calle de Juan Florez nummer 64.

De oudste kerk in A Coruña is een oude Romeinse kerk uit de 12e eeuw in gotische stijl. Verder zijn er verschillende musea te bezoeken en natuurlijk is er strand waar je heerlijk kunt lopen en genieten van de zon. Er is een boulevard van 13 km. en die is zeker de moeite waard om te bewandelen langs de kust. Er is ook een toeristische tramlijn van 12 km. voor de mensen die wat minder goed ter been zijn. Je kunt er allerlei tapasbars vinden, dus ook aan heerlijk eten is er geen gebrek in A Coruña.